Bevordert foliumzuur inslapen?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge bloedspiegel van foliumzuur beschermt mogelijk tegen inslaapproblemen. 

Voor de studie werden gegevens gebruikt van het Amerikaanse bevolkingsonderzoek NHANES uit de periodes 2005/2006 en 2007/2008. Van de 8926 deelnemers hadden er 683 ernstige inslaapproblemen. Van alle deelnemers was de foliumzuurconcentratie in het bloedserum bekend. Er werd een vergelijking gemaakt tussen de groep met en zonder slaapproblemen.

Een hoge foliumzuurspiegel werd in verband gebracht met een lagere kans op ernstige inslaapproblemen. Dit verband werd gevonden na correctie voor beïnvloedende factoren. Personen met een hoge foliumzuurspiegel hadden met 45% significant minder kans op inslaapproblemen ten opzichte van deelnemers met een lage foliumzuurstatus. Het verband was het duidelijkst bij mannen, rokers en personen zonder diabetes. 

De wetenschappers suggereren dat foliumzuursuppletie mogelijk effectief is voor de preventie en behandeling van inslaapmoeilijkheden. Foliumzuur is betrokken bij de synthese van 5-hydroxytryptofaan (5-HTP) dat een voorloper is van de neurotransmitter serotonine. Serotonine is een precursor van het hormoon melatonine dat de slaap reguleert.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen