Biotine zinvol bij smaakverlies

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Biotinesuppletie kan zinvol zijn om het smaakvermogen te herstellen.
Bij 2 patiënten werd een verbeterde smaak gezien na toediening van een hoge dosering biotine. De eerste patiënt betrof een 67-jarige vrouw die haar smaak weliswaar verloor na het nemen van een voedingssupplement met acetyl-L-carnitine, alfaliponzuur, calcium, fosfor en 300 mcg biotine. De tweede patiënt betrof een 60-jarige man die na een maagverkleining zijn smaakvermogen verloor.
Bij de vrouw had suppletie met 5 mg biotine per dag geen effect, een dosering van 10 mg per dag bleek wel effectief. Er werd gekozen om biotine voor te schrijven omdat bekend is dat alfaliponzuur aan de biotinereceptor kan binden en zodoende de opname en werking van biotine kan tegengaan. Na urineonderzoek werd overigens geen biotinetekort vastgesteld. Ook de mannelijke patiënt reageerde niet op een dagelijkse biotinedosering van 5 mg. Hij kreeg wel zijn smaakvermogen terug na suppletie met 20 mg per dag. Bij beide patiënten werd overigens een normale concentratie van het enzym biotinidase aangetroffen.
Vervolgstudies naar het effect van biotine op de smaak zijn gewenst. Gezien het feit dat biotine in een dosering tot 40 mg per dag als veilig wordt beschouwd kan suppletie een eenvoudige en veilige manier zijn om het smaakvermogen te herstellen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen