Carnitine verlicht lipiden-geïnduceerde insulineresistentie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Muizen met genetisch bepaalde of voedingsgeïnduceerde insulineresistentie reageerden gunstig op suppletie met L-carnitine. De concentraties bloedlipiden namen af en de glucosetolerantie verbeterde significant.
De muizen kregen gedurende een periode van 1 tot 8 weken een standaard knaagdierenvoer met of zonder toevoeging van 0,5% L-carnitine. Bij zowel genetisch diabetische muizen als wild-type muizen die een voer met een hoog vetgehalte kregen, verbeterde de toevoeging van L-carnitine de door insuline gestimuleerde glucoseafname zonder van invloed te zijn op het lichaamsgewicht of de voedselinname. Deze muizen hadden een hogere koolhydratenverbranding en toegenomen energieverbruik vergeleken met controledieren. In het bloed steeg de concentratie acetyl-carnitine met meer dan het dubbele.
Suppletie met L-carnitine kan een te hoog bloedlipiden en de glucosetolerante in knaagdieren met overgewicht verbeteren door de omzetting van vetzuren in de mitochondrien van insulinegevoelige weefsels te versterken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen