Choline verlaagt homocysteïne

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge homocysteinespiegel is een potentiële risicofactor voor hart- en vaatziekten. Homocysteïne kan verlaagd worden door suppletie met foliumzuur of betaïne. De laatste stof kan uit choline gevormd worden. Choline is een bestanddeel van fosfatidylcholine en daarom ook van lecithine. De dagelijkse inname uit de voeding is 0,3 tot 1 gram, hoofdzakelijk uit eieren, lever, sojabonen en varkensvlees.
Aan de Wageningen Universiteit werd de invloed van suppletie van lecithine als bron van choline op de homocysteïnespiegel van gezonde mannen onderzocht. Een groep van 26 mannen kreeg gedurende twee weken 2,6 gram cholinesupplement per dag in 34 gram lecithinepreparaat of een placebo. Ter controle van de effecten op de homocysteïnespiegel werd een methioninebelasting op de eerste en de laatste dag van de suppletieperiode uitgevoerd.
De inname van lecithine resulteerde in een afname van de homocysteïnespiegel met gemiddeld 18%. Na de eerste dosis lecithine overeenkomend met 1,5 gram choline, verlaagde de post-methioninebelasting de toename van homocysteïne met 15%.
De inname van lecithine geeft een verlaging van de homocysteïnespiegel welke overeenkomt met die welke door betaïne kan worden verkregen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.