Choline voor preventie Alzheimer?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een adequate inname van choline is van belang voor de preventie van metabole stoornissen en de ziekte van Alzheimer.

In het experiment werden gezonde muizen gebruikt en soorten met reeds aanwezige alzheimerpathologie. Een deel van de muizen kreeg in de leeftijd van 3 tot 12 maanden voeding zonder choline. De andere muizen kregen standaardvoeding met een adequate hoeveelheid van 2 gram choline (als -bitartraat) per kilogram lichaamsgewicht. 

Een cholinedeficiënt dieet leidde tot een tekort aan choline in het bloedplasma, een toename van het lichaamsgewicht, een verstoord glucosemetabolisme en een verstoorde motorische functie. Bij muizen met reeds aanwezige alzheimerpathologie werd een groter tekort aan choline gezien dan bij gezonde muizen. Bij muizen met alzheimerpathologie en choline-arme voeding werden in de hippocampus en cortex in het brein een toename van afwijkingen gezien. Ook in het hart en in de lever was sprake van weefselschade.

Een adequate inname van choline uit de voeding is van belang om orgaanschade en kenmerken van Alzheimer in het brein te voorkomen. Hoewel het lichaam zelf choline produceert in de lever, blijkt dit onvoldoende om in de behoefte te voorzien. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen