Chronisch vermoeidheidssyndroom een ontstekingsreactie?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Belgische onderzoekers vermoeden dat patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) baat hebben bij suppletie met stoffen die de productie van NF-kB (nuclear factor-kappa B) remmen. Hiertoe behoren curcumine, N-acetyl-cysteïne, quercetine, silymarine, alfaliponzuur en omega 3-vetzuren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de symptomen van CVS, zoals vermoeidheid, gespannen spieren, depressiviteit en een grieperig gevoel, de uitingsvormen zijn van een ontstekingsreactie in het lichaam. NF-kappabèta is een zogeheten transcriptiefactor die cellulaire responses reguleert in reactie op bijvoorbeeld ontstekingsmediatoren, zoals cytokinen, en vrije radicalen.
Aan het onderzoek namen 18 patiënten met CVS deel en 18 op leeftijd gematchte controlepersonen. De patiënten met CVS gebruikten allen geen medicatie. In het bloed van de deelnemers werd de productie van NF-kB in niet-gestimuleerde, in met 10 ng/ml TNF-alfa gestimuleerde en in met 50 ng/ml forbolmyristaatacetaat gestimuleerde perifere lymfocyten bepaald.
Het bleek dat naarmate de productie van NF-kB hoger was de patiënt significant ernstiger ziek was en dat symptomen als pijn, spierspanning, vermoeidheid, irritatie, droefheid en een grieperig gevoel significant sterker aanwezig waren.
De resultaten geven aan dat een intracellulaire ontstekingsreactie in de witte bloedcellen mogelijk een belangrijke rol speelt in de pathofysiologie van CVS.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen