CLA gunstig bij ziekte van Crohn

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met geconjugeerd linolzuur (CLA) kan de ziekteactiviteit verminderen en de levenskwaliteit verbeteren van personen met de ziekte van Crohn.

In de studie kregen 13 patiënten dagelijks 6 gram CLA gedurende 12 weken. Voor aanvang van suppletie, na 6 en 12 weken werden bloedmonsters afgenomen. Met behulp van vragenlijsten werd inzicht verkregen in de symptomen van de aandoening en de kwaliteit van leven.

Na 12 weken bleek suppletie met CLA te leiden tot een significant verminderde productie van de ontstekingsbevorderende cytokinen IFN-gamma, TNF-alfa, IL-17 door CD4+ en CD8+ T-cellen. Ook de proliferatie van lymfocyten nam significant af. Na 12 weken werd tevens een significante afname van symptomen gezien en een significante verbetering van de levenskwaliteit.

De resultaten laten zien dat CLA-suppletie de productie van ontstekingsbevorderende cytokinen door T-cellen kan remmen waardoor de ziekteactiviteit vermindert en de levenskwaliteit verbetert van personen met de ziekte van Crohn. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen