Coënzym Q10 als ubiquinol en ubiquinon

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Uit Canadees onderzoek is gebleken dat ubiquinol, de actieve vorm van coënzym Q10 in het lichaam, een hogere biologische beschikbaarheid heeft dan coënzym Q10 zelf. Inname van ubiquinol gaf namelijk een snellere opname en een hogere plasmaconcentratie van Q10 in het bloed.
Coënzym Q10 komt in twee vormen in het lichaam voor. De gewone vorm van Q10 wordt ubiquinon genoemd. Ubiquinol is de actieve ofwel gereduceerde vorm van coënzym Q10. Het lichaam is zelf in staat ubiquinon om te zetten in ubiquinol. Op oudere leeftijd verloopt deze omzetting echter minder goed. Om het verschil in werkzaamheid tussen beide vormen te testen, gaven de onderzoekers tien proefpersonen ouder dan 60 jaar een dosis van 100 mg ubiquinon of ubiquinol.
De proefpersonen die ubiquinol hadden geslikt, hadden in de eerste 72 uur na inname hogere concentraties van zowel ubiquinon als ubiquinol in hun bloed. Dit verschil tussen beide groepen was significant. In de ubiquinolgroep bereikte de totale concentratie Q10 in het bloed een piek na gemiddeld 16 uur na inname. Bij de proefpersonen die ubiquinon hadden geslikt, trad deze piek na gemiddeld 27 uur na inname op. Inname van 100 mg ubiquinol verhoogde de CoQ10-bloedspiegel 4,3 maal sterker dan de inname van 100 mg ubiquinon.
Supplementen met coënzym Q10 in de vorm van ubiquinol hebben dus een grotere biologische beschikbaarheid dan het gangbare coënzym Q10.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen