Cognitie verbetert met curcumine

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met gepatenteerd curcumine-supplement - een ontstekingsremmende stof uit de geelwortel - heeft een gunstig effect op de cognitie van ouderen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door dr. Andrew Scholey van Swinburne University of Technology in Australië. Er namen zestig gezonde personen in de leeftijd van 60 tot 85 jaar deel aan de studie. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen gedurende vier weken dagelijks een supplement met 400 mg van een speciaal bioactief curcuminepreparaat (overeenkomend met 80 mg gewone curcumine). Er werd gekeken naar het effect van een eenmalige dosis en van langdurige suppletie op het cognitief functioneren van de ouderen.

Een uur na toediening van een enkele dosis curcumine werd er een significante verbetering gezien van de aandacht en het werkgeheugen in vergelijking met de placebo. Ook na langdurig gebruik bleek dat personen in de suppletiegroep een significant beter werkgeheugen en een betere stemming hadden in vergelijking met personen in de placebogroep. De verbetering van de stemming bleek uit het feit dat de deelnemers minder vermoeid, kalmer en meer tevreden waren. Ook waren de personen in de suppletiegroep alerter. Suppletie met curcumine was geassocieerd met een significante afname van het totale cholesterolgehalte, evenals het LDL-cholesterolgehalte. Het supplement werd goed verdragen en bleek veilig.

De resultaten onderschrijven het belang van verder onderzoek naar het effect van curcumine op de cognitie bij ouderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen