Cognitieve degeneratie door vitamine E-tekort

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een langdurend vitamine E-tekort versnelt cognitieve achteruitgang, zo blijkt uit een experiment met muizen.

In de studie kregen muizen die een maand oud waren een vitamine E-deficiënt dieet. Ze werden gevolgd tot een leeftijd van drie of zes maanden waarna ze cognitieve testen aflegden. Tevens werd in verschillende hersengebieden de activiteit van antioxidatieve enzymen gemeten, evenals de vetzuurperoxidatie. Er werd een vergelijking gemaakt met controlegroepen.

Drie maanden oude muizen die het vitamine E-deficiënte dieet volgden functioneerden cognitief significant slechter dan leeftijdgenoten die voeding met een adequate hoeveelheid vitamine E kregen. De concentraties van biomarkers voor vetzuurperoxidatie in de cerebrale cortex, cerebellum en hippocampus verschilde niet tussen beide groepen. Deze concentraties waren wel significant verhoogd bij zes maanden oude muizen met een vitamine E-tekort. Ook werd een significant hoger cholesterolgehalte gezien bij de muizen op het vitamine E-deficiënte dieet in vergelijking met de controlemuizen.

De resultaten suggereren dat een langbestaand tekort aan vitamine E het proces van vetzuurperoxidatie in het brein versnelt. Volgens de wetenschappers is het zinvol om de vitamine E-status te monitoren ter preventie van cognitieve achteruitgang.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen