Consistentie voedsel beïnvloedt verzadiging

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consistentie van voedsel blijkt van invloed op het verzadigingsgevoel, doordat het de passagesnelheid door de maag beïnvloedt.

Aan de studie namen vijftien gezonde mannen deel met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar en een normaal gewicht. De mannen kregen in willekeurige volgorde vier maal een halve liter milkshake met 50% koolhydraten, 20% eiwitten en 30% vetten. De milkshakes verschilden voor wat betreft hun consistentie (dik of dun) en hun energiedichtheid (100 kcal of 500 kcal). Na consumptie van de shakes kregen de deelnemers een MRI-scan waarbij bepaald werd hoelang het duurde alvorens het voedsel voor de helft de maag was gepasseerd (halfwaardetijd). Tevens werd gevraagd naar de eetlust van de mannen.

De dunne milkshake met 100 kcal passeerde de maag het snelst. Na 27 minuten was de maag voor de helft geledigd. Hierna volgde de dikke milkshake met 100 kcal met een halfwaardetijd van 41 minuten. De passagesnelheid van de dunne milkshake met 500 kcal bedroeg 70 minuten, gevolgd door de dikke, hoogcalorische milkshake met een passagetijd van 82 minuten. De dikke milkshake met weinig kcal bleek tenslotte een beter verzadigingsgevoel te geven dan de milkshake met een dunne consistentie en een hoog calorische waarde.

Vloeibare voeding met een dikke consistentie en een lage calorische waarde kan overconsumptie mogelijk voorkomen doordat het langer een verzadigd gevoel geeft dan voedsel met een dunnere consistentie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen