Creatief denken met tyrosine

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het aminozuur tyrosine stimuleert creatieve denkprocessen, zo blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in Psychology Research. Tyrosine komt van nature voor in onder andere kaas, kwark, melk, vlees, amandelen en erwten.

In de studie kregen 32 proefpersonen een glas sinaasappelsap met 2 gram L-tyrosine of een placebo. Vervolgens werden testen afgenomen waarmee twee vormen van creatief denken werden bepaald. Het betrof het zogenaamde divergent denken wat te vergelijken is met brainstormen. Hierbij werd een voorbeeld getoond (bijvoorbeeld een pen) en werd gevraagd zoveel mogelijk toepassingen hiervan te benoemen. Ook werd het zogenaamd convergent denken getest waarbij diep wordt nagedacht voor het vinden van een oplossing voor een probleem. Het convergent denken werd getest door middel van het noemen van drie woorden (bijvoorbeeld ‘tijd’, ‘haar’, ‘rekking’) waarbij de deelnemer vervolgens een woord moest noemen dat hieraan gerelateerd was (in dit geval ‘lang’).

Het bleek dat de proefpersonen die tyrosine kregen beter waren in convergent denken dan de proefpersonen die de placebo hadden gekregen. Suppletie met tyrosine was niet van invloed op het divergent denkproces. Tyrosine is van belang voor de aanmaak van onder andere de neurotransmitter dopamine die een rol blijkt te spelen bij de creativiteit en het geheugen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen