PMS: curcumine verbetert vitamine D-spiegel

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met curcumine, het actieve bestanddeel van de kurkumaplant, kan bij vrouwen met het premenstrueel syndroom (PMS) en dysmenorroe de vitamine D-status en een leverenzymwaarde verbeteren. 

Aan het onderzoek namen 76 jonge vrouwen deel. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. De vrouwen in de suppletiegroep kregen een week voorafgaand aan de menstruatie en gedurende de eerste drie dagen 500 mg curcumine in combinatie met 5 mg piperine per dag. Piperine is een bestanddeel van zwarte peper en bevordert de biologische beschikbaarheid van curcumine. Dit werd gedaan gedurende drie opeenvolgende menstruatiecycli. 

Suppletie met curcumine leidde tot een significante toename van de vitamine D-spiegel met gemiddeld 8,5 nmol/l. Suppletie met de placebo ging niet gepaard met een toename van de vitamine D-status. Onder invloed van curcumine nam tevens de concentratie van het leverenzym aspartaat-aminotransferase (ASAT) en bilirubine (afvalstof uit rode bloedcellen) significant af. Suppletie had geen effect op de nuchtere glucosespiegel

Er is bewijs voor een verband tussen de vitamine D-spiegel en klachten rondom de menstruatie. Vrouwen met PMS en dysmenorroe kunnen baat hebben bij curcumine om de vitamine D-status te verhogen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen