Gammatocoferol effectief bij premenstrueel syndroom

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vrouwen met het premenstrueel syndroom kunnen baat hebben bij suppletie met gammatocoferol, een vorm van vitamine E. Suppletie verlicht vooral symptomen als het vasthouden van vocht (vochtretentie), gepaard gaande met opgezette enkels en benen.

Aan de Japanse studie namen 51 vrouwen deel. De vrouwen hadden voor de menstruatie (luteale fase) vooral last van de vochtretentie. Gedurende een week van de eerste en tweede cyclus gebruikten de vrouwen tijdens de luteale fase tweemaal per dag een supplement met 180 mg gamma-tocoferol of een placebo. Vervolgens werd het effect ervan op premenstruele klachten geëvalueerd.

Ten opzichte van de placebo leidde suppletie met gamma-tocoferol tot een significante vermindering van vermoeidheid, prikkelbaarheid en angst. Tevens werd een significante afname van de dijbeenomtrek gezien na suppletie. Ook symptomen van zwelling en een zwaar gevoel in de benen namen significant af. Onder invloed van het supplement nam de uitscheiding van natrium in de urine significant toe ten opzichte van de placebo. Suppletie met de vitamine E-vorm was niet van invloed op de kaliumuitscheiding. 

Inname van gammatocoferol kan effectief premenstruele klachten zoals vochtretentie tegengaan, zo blijkt uit de resultaten. Meestal is deze vorm van vitamine E in een supplement te vinden samen met andere tocoferolen

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen