Vetzuren verminderen PMS-klachten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Suppletie met meervoudig onverzadigde vetzuren vermindert symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS).
Voor de studie werden 120 vrouwen met PMS verdeeld in drie groepen. Ze kregen een placebo of 1 of 2 gram onverzadigde vetzuren, waaronder gammalinoleenzuur, oliezuur, linolzuur en vitamine E. Gedurende 6 maanden werd het klachtenpatroon bijgehouden. Ook werd het effect van de behandeling op het cholesterolgehalte en de concentratie van het hormoon prolactine gemeten.
In de groep die dagelijks 1 gram vetzuren kreeg namen de klachten na 3 en 6 maanden significant af. In de groep die 2 gram kreeg was dit significante verschil nog groter. In de placebogroep werd een significante verschil gezien na 3 maanden maar niet meer na 6 maanden. Suppletie met 2 gram meervoudig onverzadigde vetzuren was effectiever in het verlichten van symptomen dan suppletie met 1 gram. Het cholesterolgehalte en de prolactineconcentratie veranderde niet gedurende de behandeling.
Meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen symptomen van PMS verminderen. Hierbij is een dosering van 2 gram effectiever dan 1 gram per dag.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen