Darmflora beïnvloedt glutathion

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De darmflora is van invloed op het aminozuurmetabolisme en daarmee ook op de productie van de antioxidant glutathion.

De wetenschappers onderzochten gewone muizen en muizen zonder darmbacteriën. Aan de hand van de expressie van genen in de darm en de lever konden ze het effect van de darmflora op het metabolisme vaststellen. Het bleek dat de darmbacteriën van invloed waren op het metabolisme van aminozuren en daarmee ook op het metabolisme van glutathion. Ook stelden ze vast dat de darmflora effect had op het vetmetabolisme. De wetenschappers zagen dat de darmbacteriën van de dunne darm glycine konden opnemen. Hierdoor is er onvoldoende glycine beschikbaar voor de synthese van glutathion. Glycine is een van de drie aminozuren die van belang zijn voor deze synthese. In eerdere studies werd een verstoorde balans van glycine en andere aminozuren in verband gebracht met diabetes, obesitas en niet alcoholische leververvetting.

Darmbacteriën lijken een cruciale rol te spelen bij het metabolisme van aminozuren en zijn zodoende van invloed op de antioxidant glutathion.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen