De cholesterol paradox

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

In tegenstelling tot de verwachtingen blijkt een hoog LDL-cholesterolgehalte geassocieerd met een lager sterfterisico. 

Er werden gegevens gebruikt van vier verschillende patiëntencohorten. Aan de eerste cohort namen meer dan 64.000 patiënten deel die een coronaire arteriële calciumscore (CAC) scan ondergingen. Het tweede cohort bestond uit bijna 11.000 deelnemers die een coronaire CT-angiografie (CT-scan van het hart) ondergingen. De derde groep bestond uit meer dan 31.000 patiënten zonder bekende hartklachten die een myocard perfusie SPECT (hartspieronderzoek) ondergingen. Dit werd ook gedaan bij een groep van 5000 patiënten met wel aanwezige hartklachten. Tijdens de volgperiode die varieerde van 5 tot 13 jaar, werd de mortaliteit geregistreerd.

Opvallend was dat een verhoogd cholesterolgehalte geassocieerd was met een significant lagere sterftekans van 29%. Nadere analyse van meer dan 7000 proefpersonen die een CAC-score of CT-scan ondergingen, toonde een omgekeerd verband tussen het LDL-cholesterolgehalte en de mortaliteit. 

Meer algemeen varieerde het sterfterisico sterk tussen de cohorten, van 0,31% per jaar bij personen die een CAC-scan ondergingen tot 3,63% bij personen met bekende hartklachten. Personen met hypertensie hadden met 38% significant meer kans om te overlijden (alle oorzaken). Voor personen met diabetes was het sterfterisico met 88% significant verhoogd en rokers hadden met 67% significant meer kans om te overlijden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen