De dressing maakt het verschil

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wie salade maakt doet er verstandig aan deze rijkelijk te overgieten met de juiste olie. Een dressing met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren leidt namelijk tot een betere opname van carotenoïden.

Er namen 29 vrijwilligers aan de studie deel. Ze kregen drie identieke salades te eten met een van de volgende dressings: koolzaadolie (enkelvoudig onverzadigd vet), sojaolie (meervoudig onverzadigd vet) en boter (verzadigd vet). Elke salade werd geserveerd met 3, 8 en 20 gram van de dressing. Aan de hand van bloedmonsters werd de opname van nutriënten bepaald.

Onafhankelijk van het type dressing bleek 20 gram vet te leiden tot een significant betere opname van carotenoïden (behalve alfacaroteen) in vergelijking met lagere hoeveelheden van de dressing. De hoeveelheid was belangrijker dan het type dressing. Wel bleek dat een dressing van koolzaadolie - die net als olijfolie rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren - leidde tot een betere absorptie van luteïne en alfacaroteen dan een dressing op boterbasis.

Hoewel olijfolie, rijk aan het enkelvoudig onverzadigde vetzuur oliezuur, niet in het onderzoek werd bestudeerd,durven we een echte mediterrane salade rijkelijk overgoten met olijfolie met een gerust hart aanbevelen …

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.