DHA gunstig bij parodontitis

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met het omega 3-visvetzuur DHA kan symptomen van parodontitis significant verbeteren.

Parodontitis is een aandoening waarbij het weefsel rondom de tanden ontstoken is. Dit kan uiteindelijk leiden tot tandafbraak. Er werden 55 volwassenen met een milde vorm van parodontitis verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Afhankelijk van de groep kregen ze gedurende drie maanden dagelijks een capsule met 2000 mg DHA of soja/maïs olie (placebo). Daarnaast werden alle deelnemers behandeld met 81 mg aspirine per dag. Er werden diverse parameters bepaald waaronder de pocketdiepte (ruimte tussen tand en tandvlees), tandvleesindex (status van tandvlees) ontstekingsmarkers en CRP. Uiteindelijk voltooiden 46 personen de studie.

In de suppletiegroep nam de DHA-concentratie in de rode bloedcellen duidelijk toe van 3,6% naar 6,2%. In de placebogroep veranderde de DHA-status niet. Suppletie met DHA leidde tot een significante verbetering van de pocketdiepte en van de tandvleesindex. Tevens bleek de CRP-waarde en de concentratie van de ontstekingsbevorderende cytokine 1-beta in de gingivale creviculaire vloeistof (vloeistof die in kleine hoeveelheid voorkomt tussen tand en tandvlees) onder invloed van DHA-suppletie significant lager in vergelijking met de placebo.

Suppletie met DHA heeft een gunstig effect bij parodontitis, een aandoening die wereldwijd op de tweede plaats staat in het rijtje van meest voorkomende ziektes.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen