Effecten vitamine C op pigmentvlekken tandvlees

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Melanine-pigmentvlekken op het tandvlees vormen op zich geen ernstig medisch probleem, al kan het voor de persoon die ermee behept is in esthetisch opzicht als onaangenaam worden ervaren. Een vitamine C-houdende crème wordt vaak gebruikt om melaninepigmentvlekken op de huid te behandelen.
Op grond van dit gegeven werden aan de Niigate Universiteit (Japan) studies met een vitamine C-bevattende gel verricht met muizen-melanoomcellen type B16, alsook met humane driedimensionale huidmodellen. Aansluitend werd een klinische studie uitgevoerd met vitamine C-gel.
In de muizen-melanoomcellen type B16 resulteerde toevoeging van vitamine C in een significante remming van het enzym tyrosinase dat een sleutelrol speelt in de vorming van melanine en in de remming van melaninevorming. Vervolgens werden de remmende effecten van vitamine C op de melaninevorming in humane driedimensionale huidmodellen bevestigd.
Op grond van de verkregen positieve resultaten werd een klinische test uitgevoerd met 73 deelnemers met symmetrische tandvleespigmentatie. Hierin werd een gel met ascorbinezuur-2-glucoside als actieve vitamine C-bron gebruikt. Het gel werd gedurende een periode van 12 wekenaan één zijde van het gepigmenteerd tandvlees aangebracht, aan de andere zijde een placebogel.
Spectrofotometrische analyse gaf objectieve metingen van de veranderingen in pigmentatie. Na vier weken applicatie van het vitamine C-bevattende gel was een significante vermindering van pigmentatie opgetreden ten opzichte van de placebo. De gel biedt mogelijkheden voor de behandeling van melaninepigmentatie van tandvlees.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen