Probioticum effectief bij mucositis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met het probioticum Lactobacillus reuteri Prodentis kan slijmvliesontsteking (mucositis) voorkomen en behandelen bij personen met implantaten in de mond.

In de crossover-studie werden personen die implantaten hadden gekregen verdeeld in twee groepen: een groep personen zonder mondaandoeningen (22 patiënten met 54 implantaten) en een groep personen met mucositis (12 patiënten met 23 implantaten). De deelnemers kregen gedurende dertig dagen dagelijks een supplement met Lactobacillus reuteri Prodentis. Na een tussenperiode van zes maanden kregen ze een placebo.

In zowel de groep met als zonder mucositis werd een verbetering gezien van diverse parameters onder invloed van het probioticumsupplement. Zo nam de concentratie van ontstekingsbevorderende cytokinen af. Dit was niet het geval na suppletie met de placebo.

Suppletie met het probioticum Lactobacillus reuteri Prodentis kan ingezet worden bij de preventie en behandeling van mucositis. Vervolgstudies zijn nodig om het effect van dit probioticum bij tand(vlees)aandoeningen verder te onderzoeken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen