Diabeten gebaat met salie-extract

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een extract van rode salie (Salvia miltiorrhiza) vermindert oxidatieve stress bij diabetespatiënten met een chronische hartziekte.

Er werden 62 diabeten met een hartziekte willekeurig verdeeld in een suppletie- en controlegroep. De patiënten kregen allen bloedglucoseverlagende middelen toegediend. Daarnaast kregen de patiënten in de behandelgroep gedurende 60 dagen het rodesalie-extract.

Een totaal van 54 patiënten voltooide de studie. De concentratie van malondialdehyde (MDA) was na 30 dagen significant lager in de behandelgroep ten opzichte van de controlegroep. Er was op dat moment echter geen significant verschil tussen beide groepen wat betreft de activiteit van antioxidatieve enzymen. Na 60 dagen was de activiteit van de antioxidatieve enzymen glutathion (GSH), superoxide dismutase (SOD) en glutathion reductase (GSR) echter significant toegenomen in de behandelgroep ten opzichte van de controlegroep. Dit gold ook voor paraoxonase (PONase), een enzym dat het HDL-cholesterolgehalte verhoogt en oxidatie van LDL-cholesterol tegengaat. Er werden echter geen significante verschillen gezien in het lipidenprofiel tussen beide groepen.

De resultaten laten zien dat een extract van rode salie oxidatieve stress tegengaat en zodoende mogelijk een beschermende werking heeft bij diabetespatiënten met een cardiovasculaire aandoening.

 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen