Diabetes sneltest effectief in huisartspraktijk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Zowel zorgverleners als patiënten zijn positief over het gebruik van een HbA1c-sneltest in de huisartsenpraktijk. 

Het onderzoek werd uitgevoerd in dertien huisartsenpraktijken in zuidwest Nederland. Hier werden ruim 1500 vingerprikkentesten voor HbA1c (langetermijn glucosespiegel) uitgevoerd in het kader van diabeteszorg. Dit gebeurde met behulp van een zogenaamde Point of Care Testing (POCT), een sneltest die direct bij de patiënt uitgevoerd kan worden. Door middel van vragenlijsten werden de ervaringen verzameld van patiënten, praktijkondersteuners en huisartsen.

Patiënten waren erg positief over de locatie (huisartsenpraktijk), de snelheid van de test en de persoon die de test uitvoerde (de praktijkondersteuner). Ook de zorgverleners waren enthousiast; patiënten hoefden niet persé nuchter te zijn voor de test en het resultaat was direct beschikbaar. Als nadelen werden het langere consult en het kalibreren van de apparatuur genoemd. 

De HbA1c-sneltest is een effectieve manier om direct inzicht te verkrijgen in de glucoseregulatie bij patiënten in een huisartspraktijk. De deelnemende praktijken zijn positief en gaan ermee door.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen