Diabetici: vitamine E gunstig bij bypass

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij personen met diabetes type-2 zijn ontstekingsbevorderende stoffen en adhesiemoleculen in het bloed verhoogd. Deze stoffen kunnen leiden tot complicaties bij diabetici die een bypassoperatie moeten ondergaan. Suppletie met vitamine E blijkt de ontstekingsbevorderende stoffen te verlagen.
Aan de studie namen 42 proefpersonen deel: 12 gezonde personen, 15 personen met diabetes type-2 die een bypassoperatie ondergingen en 15 diabetici zonder bypassoperatie. De diabetici die de operatie ondergingen kregen gedurende 3 maanden dagelijks een supplement met 800 mg vitamine E. De personen met diabetes hadden in vergelijking met de gezonde personen een significant hoger HbA1c, vetspectrum, malondialdehyde, CRP, endotheline-1 en adhesiemoleculen (p-selectine, ICAM-1 en VCAM-1).
Na 3 maanden bleek de concentratie malondialdehyde (-64%), CRP (-47%), endotheline-1 (-12%), ICAM-1 (-74%) en VCAM-1 (-25%) significant verlaagd bij de diabetici die vitamine E hadden gekregen. Daarnaast was in deze groep het HDL-cholesterol met 65% significant gestegen.
Geconcludeerd kan worden dat bij diabetici ontstekingsbevorderende stoffen en adhesiemoleculen in het bloed zijn verhoogd. Suppletie met vitamine E vermindert deze stoffen en kan zodoende het risico van complicaties als gevolg van een bypassoperatie verkleinen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen