Diclofenac populair, maar risicovol

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Duitse deskundigen vinden dat de veel voorgeschreven pijnstiller diclofenac van de markt gehaald moet worden. Diclofenac behoort tot de NSAID’s en wordt op de markt gebracht onder de namen Arthrotec, Voltaren, Voltarol, Diclon, Cataflam en Naclof. Een groep pijnstillers waar ook rofecoxib - beter bekend als Vioxx - toe behoorde. Deze laatste werd in het jaar 2004 van de markt gehaald vanwege de kans op sterfte als gevolg van hartproblemen. Het bijwerkingenprofiel van diclofenac is vergelijkbaar met dat van Vioxx. Desondanks is de pijnstiller inmiddels ruim 40 jaar vrij verkrijgbaar op de markt en worden risico’s ‘verzacht’ met een vernoeming van contra-indicaties en speciale waarschuwingen in de bijsluiter. Wetenschappers van het Duitse Federale Instituut voor Medicijnen (BfArM) vinden deze waarschuwingen onvoldoende en zien het medicijn liever verdwijnen.

De inname van diclofenac leidt tot een verhoogd risico van hart- en herseninfarcten. Ondanks dit gegeven heeft de pijnstiller met 28% een aanzienlijk aandeel in de groep NSAID’s. Op de eerste plaats is dit een gevolg van een sterke marketingstrategie. Daarnaast zou diclofenac tot minder maag-darmklachten leiden, maar ook dat blijkt niet te berusten op waarheid.

Het BfArM waarschuwt overigens voor alle NSAID’s. Voordat een dergelijk medicijn wordt voorgeschreven, is het van belang te bepalen of de persoon een verhoogd cardiovasculair risico heeft. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen