Dik door darmflora

Manipulatie van de darmflora kan het risico van overgewicht beïnvloeden.

Onderzoekers van het Franse nationale instituut van agrarisch onderzoek (INRA) presenteerden hun bevindingen tijdens een conferentie van de American Society for Nutrition?. Volgens de wetenschappers zijn er bacteriën die op een heel efficiënte manier energie vrijmaken uit het voedsel. Deze bacteriesoort wordt vooral aangetroffen bij obese personen. Hierdoor is de persoon beter in staat energie vrij te maken en op te slaan in de vorm van lichaamsvet.

In het experiment werd de darmflora van obese en slanke ratten in de darmen van ratten zonder aangeboren darmflora ingebracht. Gedurende 8 weken kreeg een deel van de ratten een normaal dieet, terwijl anderen onbeperkt konden eten van vetrijke voeding.

Ratten met de darmflora van obese soortgenoten aten meer, kwamen meer in gewicht bij en werden dikker dan hun soortgenoten die de darmflora van slanke ratten hadden ‘overgeërfd’. Ook werden bij de dikkere ratten veranderingen in de sensoren voor voedingsstoffen gezien, evenals veranderde concentraties van darmeiwitten die mogelijk van invloed zijn op het eetgedrag.

De resultaten laten zien dat de darmflora de stofwisseling van zijn ‘gastheer’ kan veranderen. De darmflora is van invloed op de energieopslag en kan daarmee al dan niet bijdragen aan overgewicht.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+