Dik door slaaptekort

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wie weinig slaapt, krijgt eerder overgewicht. In de laatste 3 decennia is in de Verenigde Staten niet alleen een explosieve toename van overgewicht te zien, maar ook van slaapgebrek. Reden voor onderzoekers om het verband hiertussen te bestuderen.

Voor de review werden de resultaten van studies in de periode van 1996 tot 2011 opnieuw bekeken. In de studies was de relatie tussen overgewicht en slaapgebrek onderzocht.

Personen die per nacht minder dan 6 uur slapen hebben eerder kans op overgewicht. Te weinig slaap kan leiden tot een verstoring van hormonen die betrokken zijn bij de eetlust. Er werd een toename van het eetlustopwekkende hormoon ghreline gezien en een afname van het eetlustremmende hormoon leptine. Minder slapen kan bovendien leiden tot meer eetmomenten op een dag waardoor de balans tussen de energie-inname en -verbruik wordt verstoord. Het energieverbruik bleek niet toe te nemen met weinig slapen. Iemand die te weinig slaapt en wil afvallen heeft bovendien eerder kans om spiermassa te verliezen in plaats van de gewenste vetmassa.

Voor personen met overgewicht die willen afvallen is voldoende nachtrust van wezenlijk belang.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen