Dik van vetvervangers en zoetstoffen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Lightpoducten zoals vetvervangers en zoetstoffen zijn gemaakt om gewichtstoename te voorkomen, maar hebben juist een tegenovergesteld effect.
De studie werd uitgevoerd bij ratten. Ze werden in 2 groepen verdeeld en kregen gedurende 28 dagen chips met of zonder vetvervanger naast hun gewone voeding. De vetvervanger die gebruikt werd was Olestra, een synthetisch vet zonder calorieën.
De ratten die chips met de vetvervanger aten namen significant toe in gewicht in vergelijking met de ratten die gewone chips aten.
Hoewel het onderzoek bij ratten werd uitgevoerd vinden de wetenschappers dat de resultaten serieus genomen moeten worden. De effectiviteit van het gebruik van vetvervangers bij gewichtsbeheersing wordt hiermee in twijfel getrokken. Al eerder werd aangetoond dat ook het gebruik van kunstmatige zoetstoffen tot eenzelfde resultaat leidt.
Volgens de onderzoekers raakt het verzadigingsmechanisme verstoord doordat de smaak van vet of zoet het lichaam voorbereid op de verwerking van de bijbehorende hoeveelheid calorieën. Wanneer de hoeveelheid calorieën niet komt, wordt de eter aangezet tot overeten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen