Zinksuppletie mét vitamine A en D bij Alzheimer

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In een eerdere studie naar zinksuppletie bij patiënten met de ziekte van Alzheimer werden verbeteringen gevonden in cognitief en fysiologisch functioneren. De zinkspiegels in het plasma vertoonden echter grote spreiding.
Er werd besloten een casusstudie uit te voeren met een patiënt. Deze kreeg 15 mg zink per dag plus verschillende combinaties van afzonderlijke vitaminen in het RDA-bereik teneinde de invloed op de zinkconcentratie in het plasma te kunnen beoordelen. Vitamine A en vitamine D bleken de sterkste invloed te hebben. Daarom werd vervolgens een studie uitgevoerd met een groep van 70 gezonde personen en deze vitamines. In groepen van 10 kregen zij zeven afzonderlijke combinaties. Getest werden: zink, vitamine A en vitamine D elk afzonderlijk. Voorts: vitamine A en D; zink met vitamine A, zink met vitamine D en ook zink plus vitamine A en D.
De combinatie zink plus vitamine A en D deed in zes weken de plasmaconcentratie van zink gemiddeld toenemen van 11,82 naar 13,32 micromol per liter.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen