Dikke nek als indicatie voor risico hart- en vaatziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Niet alleen een omvangrijke taille maar ook een dikke nek houdt verband met een verhoogd risico van hart- en vaatziekten. Ook als dit samengaat met een relatief smalle taille.
Tot deze conclusie kwamen Amerikaanse wetenschappers van de Framingham Heart Study. Zij presenteerden hun studieresultaten op de 49th Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention Conference van de American Heart Association in Florida. Voor het onderzoek werden meer dan 3300 mannen en vrouwen van rond de 51 jaar onderzocht. Zowel de omvang van de nek als de bloedspiegels voor cholesterol en glucose, belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten, werden gemeten.
Het bleek dat naarmate er een grotere nekomvang werd gemeten, de bloedspiegel voor het gunstige HDL-cholesterol lager en die voor glucose hoger was. Dit duidt op een verhoogd risico van hart- en vaatziekten. Iedere 3 cm toename van de nekomvang betekende bij mannen en vrouwen een respectievelijk 2,2 en 2,7 mg/dl gedaalde HDL-cholesterol- en een respectievelijk 3,0 en 2,1 mg/dl gestegen glucosespiegel. De nekomvang bleek niet van invloed op de concentratie van het ongunstige LDL-cholesterol. Het grootste risico van hart- en vaatziekten werd echter gezien bij degenen met zowel een dikke taille als een dikke nek.
De onderzoekers geven aan dat de omvang van de nek een mogelijk grove indicatie geeft voor de hoeveelheid vet in het bovenlichaam, een belangrijke factor met betrekking tot het risico van hart- en vaatziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen