Druiven verminderen leververvetting

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met druivenpoeder heeft een gunstige invloed op de expressie van levergenen. Ook vermindert onder invloed van suppletie oxidatieve stress en wordt het vetmetabolisme gestimuleerd. Dit leidt tot een afname van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) bij muizen.

Voor het experiment werden muizen op een leeftijd van elf weken willekeurig in vier groepen verdeeld. De muizen kregen gedurende dertien weken standaard voeding al dan niet aangevuld met 5% druivenpoeder of vetrijke voeding met of zonder druivenpoeder. Vervolgens werden de levers onderzocht. 

Bij muizen die de vetrijke voeding kregen, werd NAFLD vastgesteld. Onder invloed van de druivenpoeder werd een verhoogde expressie gezien van genen die verband houden met ontgifting van de lever en een vermindering van oxidatieve stress (Gpx4, Gpx8, Gss, Gpx7 en Sod1). Het grootste effect werd gezien wanneer het druivenpoeder werd toegevoegd aan de vetrijke voeding. Ook leidde het druivenpoeder tot een toename van het vetzuurmetabolisme. Daarentegen werd de expressie verminderd van genen die betrokken zijn bij de opbouw van vetweefsel en cholesterolsynthese. 

Druiven gaan nadelige effecten van een Westers, vetrijk voedingspatroon op de lever tegen, zo blijkt uit het experiment. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen