Een kop koffie hoort erbij

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Enkele kopjes koffie per dag bieden bescherming tegen een herseninfarct en -bloeding.
Voor de studie werden in totaal bijna 35.000 Zweedse vrouwen gevolgd. De vrouwen hadden aan het begin van de studie in 1997 geen kanker of hart- en vaatziekten. De koffieconsumptie werd bepaald aan de hand van een vragenlijst die bij aanvang van de studie door de vrouwen werd ingevuld.
Tijdens de 10 jaar durende studie kwam 1680 keer een herseninfarct of -bloeding voor, waarvan 1310 keer een herseninfarct, 154 hersenbloedingen (intracerebrale bloedingen), 79 bloedingen rond de hersenen (subarachnoidale bloedingen) en 137 andere infarcten/bloedingen.
Na correctie voor andere risicofactoren bleek het drinken van minimaal 1 kop koffie per dag significant minder kans te geven op een herseninfarct en een subarachnoidale bloeding. Dit gold niet voor intracerebrale bloedingen. Dit verband werd niet beïnvloed door roken, alcoholgebruik, BMI, diabetes en een hoge bloeddruk. In de studie werd geen onderscheid gemaakt tussen cafeïnehoudende en cafeïnevrije koffie.
De onderzoekers geven aan dat de consumptie van cafeïnevrije koffie in Zweden laag is. Mogelijk is het positieve effect van koffie te danken aan zijn ontstekingsremmende werking, de vermindering van oxidatieve stress en de verbetering van de insulinegevoeligheid.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen