Egypte: meer ongezondheid door overheidsubsidie?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

In Egypte bestaat een overheidssubsidie voor energierijke levensmiddelen zoals olie, brood en suiker. Dit is er helaas niet voor groenten en fruit. De grote beschikbaarheid van goedkope, energierijke levensmiddelen met een lage nutritionele waarde leidt niet alleen tot een toename van obesitas, maar ook tot ‘ondervoeding’ met nadelige gevolgen voor de groei van kinderen. 

Een ongezond voedingspatroon is gerelateerd aan overgewicht bij de moeder en een vertraagde groei bij het kind. Dit concluderen wetenschappers in de Maternal and Child Health Journal. Er waren gegevens bekend over de lengte en het gewicht van meer dan 25.000 Egyptische vrouwen en hun kinderen die deel hadden genomen aan de Egyptian Demographic and Health Surveys in de jaren 1992, 1995, 2005 en 2008. In de studie werd gekeken naar de relatie tussen het voedingspatroon en de kans op een huishouden met obese moeders én kinderen met een groeiachterstand.

De prevalentie van huishoudens met obese moeders nam in de periode van 1992/1995 tot 2005/2008 toe van 22% tot 32%. Hoewel het aantal kinderen met een vertraagde groei in diezelfde periode afnam met bijna 8%, werd er wel een toename gezien van het aantal huishoudens met een obese moeder en kinderen met een groeiachterstand (van 4% naar 6%). De consumptie van suikerhoudende producten (chocolade en koekjes) door het kind leidde met 51% tot een significant hogere kans om tot een dergelijk huishouden te horen, terwijl de consumptie van fruit en groenten juist dit risico met 24% verlaagde.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen