Eiwitten voorkomen spieratrofie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met eiwitten voorkomt spierafbraak (atrofie) na een chirurgische ingreep. 

Voor de review werd in de medische databanken PubMed, Embase, Scopus en Web of Science gezocht naar studies waarbij eiwitsuppletie werd vergeleken met een placebo bij personen die een operatie ondergingen. In totaal werden veertien studies met 611 deelnemers geanalyseerd. In drie onderzoeken betrof het een operatie aan een gescheurde voorste kruisband, drie studies na een totale heupprothese, vijf onderzoeken na een totale knieprothese en in drie studies betrof het een operatie na een heupfractuur. 

Eiwitsuppletie had bij alle typen operaties een gunstig effect. Aan de hand van metingen van de spierdoorsnede bleek dat suppletie met eiwitten significant spieratrofie na een operatie verminderde ten opzichte van een placebo. Sommige studies lieten bovendien een verbetering zien van het functioneren en toonden dat revalidatiedoelen sneller werden behaald onder invloed van eiwitsuppletie. 

Een afgenomen fysieke belasting na een operatie is verantwoordelijk voor spieratrofie. Spieratrofie kan gepaard gaan met pijn, zwakte, een slechter herstel en een verhoogde kans op blessures. Eiwitsuppletie is zinvol om postoperatieve spieratrofie tegen te gaan. In vervolgstudies moet de juiste dosis en suppletieduur nader onderzocht worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen