EU: geen bewijs voor baat suppletie bij ouderen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Volgens een rapport van de Joint Research Centre (JTC) - het onderzoekscentrum van de Europese Unie - is er onvoldoende bewijs voor de rechtvaardiging van vitamine- en mineralensuppletie bij ouderen. Het rapport is onderdeel van het project ‘European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing (AHA)’ dat tot doel heeft om gemiddeld twee gezonde levensjaren toe te voegen aan de levensverwachting van ouderen vanaf het jaar 2020. Binnen het project wordt niet alleen gekeken naar de toegankelijkheid van de gezondheidszorg, maar ook naar factoren zoals roken, alcoholconsumptie, fysieke activiteit en voeding.

Ongeveer twintig miljoen Europese ouderen kampen met ondervoeding. De kosten die hiermee gepaard gaan worden geschat op zo’n 120 miljard euro per jaar voor de Europese Unie.

Ondanks het feit dat in het rapport erkend wordt dat ook een tekort aan micronutriënten een veelvoorkomend probleem is bij ouderen, is er volgens het JTC onvoldoende bewijs dat suppletie met micronutriënten de gezondheid van ouderen kan verbeteren. Behalve naar vitamines en mineralen werd er gekeken naar probiotica, prebiotica, resveratrol, antioxidanten, catechinen en de inname van macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten).

Het JTC blijft bij het standpunt dat natuurlijke voedselbronnen beter zijn dan supplementen. Het Mediterrane voedingspatroon - rijk aan fruit, groenten, zeevruchten, volkoren graanproducten, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en arm aan vlees en melkproducten - wordt door het JTC geprezen om zijn gezondheidsbevorderende en levensverlengende eigenschappen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.