Fenegriekextract effectief bij PCOS

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met een gepatenteerd fenegriekextract vermindert klachten van het Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS). 

PCOS is een endocriene en hormonale stoornis waarbij sprake is van een disbalans van bepaalde hormonen, menstruatiestoornissen en overbeharing. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid en miskramen. 

Aan het onderzoek namen 208 vrouwen deel met PCOS. Ze waren in een leeftijd van 18 tot 45 jaar en hadden een BMI <42 kg/m2. De vrouwen werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen de vrouwen gedurende negentig dagen tweemaal per dag een capsule met 500 mg fenegriekextract (Trigonella foenum-graecumextract). De andere vrouwen kregen een placebo. Vervolgens werd het effect op kenmerken van PCOS onderzocht.

Ten opzichte van de placebo leidde suppletie met het fenegriekextract tot een significante afname van het aantal cysten in de eierstokken. Ook nam het totale volume van de eierstokken significant af. Tevens werd een significante afname gezien van de lichaamsbeharing. Bij vrouwen in de suppletiegroep werd bovendien een normalisering gezien van de menstruatiecyclus. Dit was niet het geval bij vrouwen in de placebogroep. Suppletie met het extract leidde tot lagere concentraties van het luteïniserend hormoon (LH), het follikelstimulerend hormoon (FSH), het schildklierstimulerend hormoon (TSH), de concentratie vrij testosteron, het hormoon prolactine en het eiwit geslachtshormoon bindend globuline (SHBG). Tenslotte had het fenegriekextract een gunstig effect op de nuchtere bloedglucosespiegel, de insulinegevoeligheid (HOMA-index) en het vetspectrum. Er werden geen bijwerkingen gemeld.

Suppletie met een extract van fenegriek vermindert symptomen en kenmerken van PCOS, zo blijkt uit de resultaten van de studie

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen