Flavonoïden tegen alvleesklierkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een voeding rijk aan flavonoïden verkleint de kans op alvleesklierkanker bij mannen die roken. Flavonoïden komen vooral voor in vruchten en groenten van de kruisbloemfamilie zoals broccoli, appels, bonen en uien.
De relatie tussen flavonoïden en alvleesklierkanker is onderzocht in een populatie van 27.111 gezonde rokende mannen. Deze groep werd gevolgd gedurende een periode van 16 jaar. De totale inname van flavonoïden werd van vragenlijsten afgeleid.
Gedurende de looptijd van de studie ontwikkelden 306 personen alvleesklierkanker. Voor de hele populatie werd geen verband tussen inname van flavonoïden en de kans op alvleesklierkanker gevonden. Echter, bij de groep met een hoge inname van flavonoïden die geen vitamine E-supplementen en bètacaroteensupplementen namen, nam het risico op alvleesklierkanker vergeleken met de groep met een lage inname van flavonoïden met 64% af. Deze relatie werd ook gevonden voor de flavonolen, flavan-3-ol, kaempferol, quercetine, catechinen en epicatechinen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen