Foliumzuur bij diabetes type-2

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met foliumzuur vermindert de concentraties van homocysteïne en sortiline en verbetert de glucoseregulatie bij personen met diabetes type-2.

Voor de studie werden honderd personen met diabetes type-2 willekeurig verdeeld in een suppletie- en placebogroep. De deelnemers kregen gedurende twaalf weken dagelijks 5 mg foliumzuur of een placebo. In het bloed werden de concentraties van homocysteïne en sortiline bepaald. Een verhoogde homocysteïnespiegel is in verband gebracht met een verhoogd cardiovasculair risico. Hetzelfde geldt voor het eiwit sortiline waarbij een verhoogde concentratie in het bloed gezien wordt als biomarker voor atherosclerose.

Onder invloed van foliumzuur daalden de concentraties van homocysteïne en sortiline significant met respectievelijk 28% en 34%. Aan het einde van de suppletieperiode was in de suppletiegroep bovendien een significante verbetering te zien van de glucoseregulatie en nam de mate van insulineresistentie met 22% significant af. De nuchtere glucosespiegel daalde significant met gemiddeld 9% en de gemiddelde glucosespiegel (HbA1c) nam met 8% significant af, terwijl de insulinespiegel in het bloed met 14% significant daalde. In de placebogroep werden geen veranderingen gezien. Suppletie was niet van invloed op het vetspectrum. 

Foliumzuur heeft een gunstig effect op de concentraties van homocysteïne en sortiline en verbetert de glucoseregulatie bij personen met diabetes type-2. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen