Muskaatwijn goed bij diabetes

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het dagelijks drinken van 150 ml reguliere- of alcoholvrije muskaatwijn bij de maaltijd heeft een gunstige invloed op verschillende gezondheidsaspecten van suikerpatiënten.
In een studie kregen in een periode van 28 dagen een groep niet-diabetici dagelijks 150 ml muskaatdruivensap en drie groepen diabetici dagelijks 150 ml van respectievelijk het sap, de wijn of de alcoholvrije wijn van muskaatdruiven bij de maaltijd.
Tegen het einde van de onderzoeksperiode hadden zowel de diabetici uit de reguliere- als de alcoholvrije muskaatwijngroep lagere bloedwaarden voor glucose, insuline en HbAc1. Dit wijst op een verbeterde glycemische controle. De reguliere muskaatwijngroep liet daarnaast tevens lagere natrium- en chloridewaarden zien en een verlaging van de bloedspiegels voor alanineaminotransferase en aspartaataminotransferase. Dit wijst op een kleinere kans op de ontwikkeling van een hoge bloeddruk, op een verbeterde insulinegevoeligheid en een verminderd risico op een verslechtering van de leverfunctie.
Verder daalde in de muskaatwijngroep het aandeel verzadigde vetzuren in de celmembranen van de rode bloedcellen ten gunste van de enkel- en meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit heeft een gunstig effect heeft op de vloeibaarheid van de celmembranen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen