Foliumzuur en B12 zinvol bij schizofrenie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met foliumzuur en vitamine B12 vermindert symptomen van schizofrenie door een verandering van de expressie van genen die betrokken zijn bij het foliumzuurmetabolisme.

Er werden 140 patiënten met schizofrenie voor de studie geselecteerd. Ze waren in de leeftijd van 18 tot 68 jaar en gebruikten minimaal een half jaar antipsychotica. Desondanks hadden ze last van zogenaamde negatieve symptomen waaronder apathie, emotionele vervlakking en sociale isolatie. Ze werden in een suppletie- en placebogroep verdeeld en bleven de medicijnen krijgen. In de suppletiegroep kregen de personen gedurende 16 weken dagelijks 2 mg foliumzuur in combinatie met 400 mcg vitamine B12. De anderen kregen een placebo. Tweewekelijks werden bloedmonsters afgenomen en werd met behulp van een vragenlijst informatie verkregen over de aanwezigheid van symptomen.

Suppletie met foliumzuur en vitamine B12 leidde tot een significante afname van negatieve symptomen in vergelijking met de placebo wanneer rekening gehouden werd met het genotype. Wanneer specifieke genvarianten niet in de analyse werden meegenomen, was het verschil niet significant. Het betrof varianten van het MTHFR- en FOLH1-gen die betrokken zijn bij het foliumzuurmetabolisme. Suppletie was niet van invloed op zogenaamde positieve symptomen waaronder ongebruikelijke waarnemingen zoals hallucinaties.

Suppletie met foliumzuur en vitamine B12 heeft een gunstig effect op negatieve symptomen van schizofrenie. Het effect wordt beïnvloed door variaties van genen die betrokken zijn bij het metabolisme van foliumzuur.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen