Fosfatidylserine zinvol bij FD

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met fosfatidylserine is mogelijk zinvol bij familiaire dysautonomie (FD), een zeldzame, erfelijke aandoening die vooral voorkomt bij Asjkenazische Joden. De aandoening is een gevolg van een mutatie van het IKBKAP-gen waardoor de hersenen onvoldoende in staat zijn om zogenaamde IKAP-eiwitten te produceren. Als gevolg hiervan vindt een versnelde afbraak van neuronen plaats.

In de studie werd fosfatidylserine toegediend aan cellen van personen met FD. Fosfatidylserine is een veilige stof die van nature voorkomt in het lichaam, in staat is de bloedhersenbarrière te passeren en het geheugen kan verbeteren. Nadien werd dezelfde stof toegediend aan muizen met dezelfde genetische afwijking. De muizen kregen om de andere dag oraal het supplement toegediend voor een periode van 3 maanden.

Fosfatidylserine bleek van invloed op het IKBKAP-gen en suppletie leidde tot een significante toename van de productie van IKAP-eiwitten. Bij de muizen werd een significante toename van fosfatidylserine gezien in alle lichaamsweefsels waaronder de hersenen.

Volgens de onderzoekers leidt suppletie met fosfatidylserine niet tot de nieuwvorming van neuronen, maar voorkomt de stof afbraak van reeds bestaande neuronen. De stof blijkt niet alleen van invloed op het IKBKAP-gen, maar ook op 2400 andere genen waaronder vele honderden gerelateerd zijn aan de ziekte van Parkinson.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen