Fructose boosdoener, niet glucose

In vergelijking met glucose verhoogde fructose in een groep overgewichtige personen de cholesterolsynthese in de lever, verlaagde de insulinegevoeligheid en deed het visceraal vet toenemen.
Dat bleek uit een goed uitgevoerde studie met 32 personen met overgewicht (gemiddelde BMI van 29 kg/m2) en met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar. Ze kregen gedurende 10 weken een met glucose- of een met fructose-gezoete drank, beide met 25energie%. Hoewel beide groepen na de 10 weken ongeveer met eenzelfde gewichtstoename (ca 1,5 kg) te maken hadden, bleek het vet rond organen (visceraal vet) alleen in de fructosegroep significant te zijn toegenomen. De toename was het dubbele van die in de glucosesgroep. Vergeleken met de glucosegroep was het LDL-cholesterol 14% verhoogd en de insulinegevoeligheid met ongeveer 17% verminderd. Ook andere lipidenwaarden waren verslechterd, terwijl dat in de glucosegroep niet het geval was.
Toename van visceraal vet is een bekende risicofactor voor diabetes type-2 en hart- en vaatziekten. In dit onderzoek bleek fructoseconsumptie de typische kenmerken van het metabool syndroom te verergeren.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+