Fructose en diabetes

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Reeds in de jaren zeventig van de vorige eeuw waarschuwde de Londense professor John Yudkin voor de gevolgen van fructose in relatie tot diabetes. Nu, bijna een halve eeuw later, lijkt het nog steeds niet door te dringen dat een excessieve inname van fructose het risico van diabetes type-2 kan verhogen. Wetenschappers van de Saint Luke's Mid America Heart Institute waarschuwen opnieuw voor de gevolgen van fructose.

Fructose komt van nature voor in verschillende fruit- en groentesoorten. De consumptie van groenten en fruit met fructose is echter geen bedreiging voor de gezondheid en beschermt zelfs tegen diabetes en hart- en vaataandoeningen. Het probleem is echter dat aan veel levensmiddelen fructose (vaak in de vorm van fructose-glucosesiroop; HFCS) wordt toegevoegd. Zo blijkt dat in de Verenigde Staten aan maar liefst 75% van de verpakte levensmiddelen suiker (waaronder fructose) is toegevoegd. Fructose stimuleert de accumulatie van vet in de lever en leidt tot een verminderde bètacelfunctie. Helaas zijn in diverse richtlijnen - waaronder de richtlijn van de American Diabetes Association - geen restricties opgenomen met betrekking tot de inname ervan. Er is echter bewijs dat een verminderde fructose-inname (tot 5% van de totale dagelijkse calorie-inname) de glucosetolerantie verbetert en de prevalentie van diabetes en metabole aandoeningen kan verkleinen.

De wetenschappers trachten met hun publicatie de aandacht te vestigen op de schadelijke gevolgen van een hoge fructoseconsumptie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen