Gaan genen de voeding bepalen?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Er worden steeds meer genen ontdekt die de oorzaak zijn van bijvoorbeeld suikerziekte, hart- en vaatziekten, kanker, zwaarlijvigheid, geboorteafwijkingen, botontkalking en voedselallergieën. Ook is er steeds meer bekend over hoe voedingsstoffen deze genen kunnen beïnvloeden. Er zijn al testen op de markt die zogenoemde genetische risicoprofielen maken. Met de uitslag van deze testen zouden mensen hun voeding kunnen aanpassen om hun gezondheid te verbeteren.
Dit zijn uitspraken van dr. Peter Singer en dr. Abdallah Daar van de University of Toronto en dr. David Castle van de University of Guelph in Ontario op een bijeenkomst van de International Nutrigenomics Conference in Amsterdam.
Het ziekterisico van een individu kan aan de hand van een groot aantal erfelijke eigenschappen worden ingeschat. Maar volgens de wetenschappers kleven er nog veel ethische, juridische en maatschappelijke bezwaren aan de nieuwe wetenschap. De voordelen moeten wel heel duidelijk zijn, wil het brede publiek zich hierover positief uitspreken. De ontwikkelingen gaan snel, maar een individueel dieet op basis van de genetische aanleg ligt nog ver in de toekomst.
De nieuwe wetenschap die zich hier mee bezighoudt, heet nutrigenomics. Nutrigenomics is een combinatie van nutrition en genomics.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen