Geen atriumfibrilleren door koffie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van koffie leidt niet tot een verhoogd risico van atriumfibrilleren, een hartritmestoornis waarbij de boezems van het hart onregelmatig en vaak te snel samentrekken.

Zweedse wetenschappers maakten gebruik van gegevens van twee cohortstudies. Het betrof de Cohort of Swedish Men waaraan bijna 42.000 mannen deelnamen en de Swedish Mammography Cohort waaraan bijna 35.000 vrouwen deelnamen. Van de deelnemers was de koffieconsumptie bekend. Tevens werd er een meta-analyse uitgevoerd met zes cohortstudies en in totaal bijna 250.000 proefpersonen.

Tijdens de volgperiode van twaalf jaar werden 4311 mannen en 2730 vrouwen geconfronteerd met atriumfibrilleren. De consumptie van koffie bleek niet geassocieerd met de aandoening. Ook in de meta-analyse met meer dan 10.000 patiënten met atriumfibrilleren, werd geen relatie gezien met de inname van koffie. Personen met een hoge koffieconsumptie hadden met 4% minder kans op atriumfibrilleren in vergelijking met personen die nauwelijks koffie dronken. Het verschil was echter niet significant. Met iedere toename van de koffieconsumptie met twee koppen per dag nam het risico van atriumfibrilleren met 1% af (niet significant).

De resultaten van de studie ontzenuwen de vermoedens dat koffie de hartritmestoornis kan uitlokken. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen