Gember helpt bij artrose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Patiënten met artrose kunnen baat hebben bij suppletie met gemberpoeder.

Aan de studie namen 120 patiënten met knieartrose deel. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In beide groepen kregen de deelnemers gedurende drie maanden dagelijks twee identieke capsules met 500 mg gemberpoeder (suppletiegroep) of 500 mg zetmeel (placebogroep). Voor en na de suppletieperiode werden bloedmonsters afgenomen. In het bloed werden de concentraties van twee ontstekingsmarkers gemeten, te weten: stikstofmonoxide (NO) en CRP.

Voor de suppletieperiode was er geen significant verschil in de concentraties van NO en CRP tussen beide groepen. Na drie maanden werd een significante afname van de concentraties van NO en CRP gezien onder invloed van gembersuppletie. De concentraties van beide ontstekingsmarkers daalden sterker in de suppletiegroep in vergelijking met de placebogroep.

Gember kan ontstekingen verminderen bij personen met artrose, zo concluderen de wetenschappers. In vervolgstudies moet het effect van gember bij artrose verder onderzocht worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen