Gember helpt bij artrose

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Patiënten met artrose kunnen baat hebben bij suppletie met gemberpoeder.

Aan de studie namen 120 patiënten met knieartrose deel. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In beide groepen kregen de deelnemers gedurende drie maanden dagelijks twee identieke capsules met 500 mg gemberpoeder (suppletiegroep) of 500 mg zetmeel (placebogroep). Voor en na de suppletieperiode werden bloedmonsters afgenomen. In het bloed werden de concentraties van twee ontstekingsmarkers gemeten, te weten: stikstofmonoxide (NO) en CRP.

Voor de suppletieperiode was er geen significant verschil in de concentraties van NO en CRP tussen beide groepen. Na drie maanden werd een significante afname van de concentraties van NO en CRP gezien onder invloed van gembersuppletie. De concentraties van beide ontstekingsmarkers daalden sterker in de suppletiegroep in vergelijking met de placebogroep.

Gember kan ontstekingen verminderen bij personen met artrose, zo concluderen de wetenschappers. In vervolgstudies moet het effect van gember bij artrose verder onderzocht worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen