Gezond door mediterraan dieet

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Uit een Griekse studie blijkt dat traditionele mediterrane voeding, rijk aan groenten, fruit, noten, granen en olijfolie, en arm aan rood vlees de kans op stollings- en ontstekingsreacties verlaagt.
Voor deze studie werden in een jaar tijd drieduizend Grieken over hun voeding ondervraagd. Hierbij werd ook het aantal witte bloedcellen, de tumor necrosis factor alfa (TNF-alfa), het gehalte aan fibrinogeen, homocysteïne, C-reactief proteïne (CRP), interleukine-6 en amyloïd-A gemeten. Grieken met een geschiedenis van hart- en vaatziekten waren uitgesloten van het onderzoek.
Bij de Grieken, van wie voeding het meeste op het traditionele mediterrane dieet leek, waren alle gemeten waarden, behalve TNF en het gehalte amyloïd-A, significant lager dan bij de Grieken die de meest afwijkende voedingsgewoonten hadden. Ook nadat er werd gecorrigeerd voor onder andere beweging, roken, leeftijd, geslacht, socio-economische status en diverse gezondheidscondities, bleven deze verschillen significant.
Hieruit blijkt dat mediterrane voeding stollings- en ontstekingsreacties tegengaat. Mogelijk dat dit een verklaring is voor de gunstige effecten ervan op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.