Gezond naar het werk

Wie op de fiets naar het werk gaat, blijft gezonder en heeft een aanzienlijk kleinere kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten of kanker.

De studie werd uitgevoerd in Groot-Brittannië. Er namen 263.540 proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar deel aan het onderzoek. Er werd een vergelijking gemaakt tussen deelnemers die actief van en naar het werk gingen (te voet en met de fiets) of die inactief reisden (met de auto of het openbare vervoer). Er werd gekeken naar het sterfterisico en de kans op hart- en vaatziekten en kanker.

Tijdens de volgperiode van gemiddeld vijf jaar overleden 2430 deelnemers, waarvan 496 aan de gevolgen van een hart- of vaataandoening en 1126 aan kanker. Verder werd bij 3748 personen kanker geconstateerd en 1110 personen werden getroffen door een hart- of vaatziekte.

Wie met de fiets naar het werk ging had met 41% significant minder kans om te overlijden (alle oorzaken). De sterftekans als gevolg van hart- en vaatziekten en kanker nam respectievelijk met 52% en 40% significant af. De kans op het krijgen van kanker of een hart- en vaataandoening nam respectievelijk met 45% en 46% significant af. Te voet naar het werk gaan liet geen significante effecten zien op het algehele sterfterisico en het risico van kanker. Wel leidde wandelen tot een significante reductie van hart- en vaatziekten met 27% en cardiovasculaire sterfte met 36%.

Het actief afleggen van de dagelijkse route naar het werk lijkt een uitstekende manier om de gezondheid te bevorderen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+