GLA, visvetzuren en vitamines zinvol bij droge ogen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met gammalinoleenzuur (GLA), omega 3-visvetzuren en een aantal vitamines kan symptomen van droge ogen verminderen.

Aan de studie namen 38 postmenopauzale vrouwen deel met droge ogen (keratitis sicca). Ze werden verdeeld in een suppletie- en placebogroep. De personen in de suppletiegroep kregen gedurende zes maanden dagelijks een supplement met een combinatie van 235 mg GLA, 100 mg EPA, 70 mg DHA alsook 2080 IE vitamine A, 240 mg vitamine C, 12 IE vitamine E, 12,6 mg vitamine B6 en 40 mg magnesium. De andere vrouwen kregen een placebo. Aan het begin van de studie en na 4, 12 en 24 weken werd onder andere de ernst van de klachten en de hoeveelheid traanvocht gemeten.

Na 24 weken waren de klachten significant minder in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep. Dit bleek uit een lagere score op de Ocular Surface Disease Index (21 versus 34 punten). Daarnaast leidde suppletie tot het behoud van een significant gladder hoornvliesoppervlakte en tot significant minder ontstekingsmarkers. Het supplement was niet van invloed op de productie van traanvocht.

Suppletie met een combinatie van GLA, omega 3-visvetzuren en vitamines is zinvol bij postmenopauzale vrouwen met droge ogen, zo blijkt uit de resultaten van de studie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen