Groene thee-extract en prostaatkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met de actieve bestanddelen van groene thee kan, zowel ter preventie als ter behandeling van prostaatkanker, een mogelijke rol van betekenis spelen. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers naar aanleiding van een nieuwe studie.
Het onderzoek betrof 26 mannen bij wie deze aandoening was vastgesteld en die voor een operatieve verwijdering van de gehele prostaat stonden ingepland. Gedurende de aan deze ingreep voorafgaande wachttijd (gemiddeld 35 dagen) werden ze dagelijks met een extract van groene thee gesuppleerd. De dagelijkse dosis van dit extract bevatte 800 mg epigallocatechine-3-gallaat (EGCG) en kleinere hoeveelheden epicatechine, epigallocatechine, en epicatechin-3-gallaat. In totaal kwam dit op een dagelijkse portie van 1,3 g van groene thee afkomstige polyfenolen neer.
Zowel bij aanvang als aan het einde van deze suppletieperiode werd bloed ter onderzoek afgenomen. Zo werden de concentraties van verschillende markers voor prostaatkanker, waaronder verschillende specifieke groeifactoren en de PSA bepaald.
Hieruit bleek dat suppletie met groene thee-extract met significante dalingen van de concentraties hepatocyt groeifactor (HGF), vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF) en de PSA gepaard ging. Er werden daarbij geen toxische effecten vastgesteld.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen